ההשקעה העולמית באנרגיה נקייה צפויה להגיע ל-1.7 טריליון דולר מרשים בשנת 2023, מה שמסמן אבן דרך משמעותית כאשר האנרגיה הסולארית עולה על ייצור הנפט בפעם הראשונה. דו"ח חדש של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) מדגיש כי ההשקעה בטכנולוגיות אנרגיה נקייה עולה על ההוצאות על דלק מאובנים. חששות סבירות וביטחון הנובעים ממשבר האנרגיה העולמי מניעים את המומנטום מאחורי חלופות בנות קיימא.
הדו"ח האחרון של World Energy Investments של ה-IEA צופה שמתוך ההשקעה העולמית של 2.8 טריליון דולר באנרגיה ב-2023, יותר מ-1.7 טריליון דולר יופנו לטכנולוגיות נקיות. אלה כוללים אנרגיה מתחדשת, כלי רכב חשמליים, כוח גרעיני, רשתות, אחסון, דלקים עם פליטות נמוכות, שיפורי יעילות ומשאבות חום. בינתיים, קצת יותר מ-1 טריליון דולר יוקצה לפחם, גז ונפט.
ההשקעה באנרגיה נקייה צפויה לגדול ב-24% בין 2021 ל-2023, בעיקר מונעת על ידי אנרגיה מתחדשת וכלי רכב חשמליים. לשם השוואה, ההשקעה בדלק מאובנים צפויה לעלות ב-15% באותה תקופה. עם זאת, למעלה מ-90% מהזינוק הזה בהשקעה באנרגיה נקייה מתרכז בכלכלות מתקדמות ובסין, מה שמהווה סיכון לפערי אנרגיה אם אזורים אחרים לא יאיץ את מעברי האנרגיה הנקייה שלהם.
מנכ"ל IEA, Fatih Birol, הדגיש את ההתקדמות המהירה של אנרגיה נקייה, והצהיר, "אנרגיה נקייה נעה מהר – מהר יותר ממה שאנשים רבים מבינים. זה ברור במגמות ההשקעות, שבהן טכנולוגיות נקיות מתרחקות מדלקים מאובנים". בירול הדגיש את העלייה המדהימה של אנרגיה סולארית, שאמורה לעלות על ייצור הנפט במונחים של השקעה לראשונה.
טכנולוגיות חשמל עם פליטות נמוכות, ובראשם אנרגיה סולארית, צפויות להוות כמעט 90% מההשקעה בייצור חשמל. הצרכנים גם משקיעים יותר ויותר בשימושי קצה מחושמלים, כאשר מכירות משאבות חום גלובליות חוו צמיחה שנתית דו ספרתית מאז 2021. מכירות הרכב החשמלי צפויות לזנק בשליש השנה, בהתבסס על הצמיחה המשמעותית שנראתה ב-2022.
מספר גורמים תרמו להגברת ההשקעות באנרגיה נקייה, כולל תקופות של צמיחה כלכלית איתנה, מחירי דלק מאובנים תנודתיים המעוררים דאגות לגבי אבטחת אנרגיה, ותמיכה במדיניות באמצעות יוזמות כמו חוק הפחתת האינפלציה בארה"ב ומאמצים באירופה, יפן, סין, ואזורים אחרים.
למרות התאוששות צפויה בהשקעות בדלק מאובנים, עם עלייה של 7% שחזויה לשנת 2023, היא נותרה גבוהה משמעותית מהרמות הדרושות בתרחיש אפס נטו של ה-IEA עד 2050 . הביקוש העולמי לפחם הגיע לשיאים בשנת 2022, וההשקעה בפחם השנה צפויה לעלות על הרמות הצפויות לשנת 2030 בתרחיש ה-Net Zero.
ההוצאות של תעשיית הנפט והגז על חלופות עם פליטות נמוכות, כולל חשמל נקי ודלקים נקיים, מהוות פחות מ-5% מההוצאות שלה במעלה הזרם בשנת 2022. בעוד שכמה חברות אירופיות גדולות יותר מקצות נתח גבוה יותר, ההתקדמות הכוללת נותרה מוגבלת.
יש לציין כי כלכלות מתעוררות ומתפתחות מתמודדות עם מחסור משמעותי בהשקעה באנרגיה נקייה. בעוד שמדינות כמו הודו, ברזיל וחלקים מסוימים של המזרח התיכון מציגות השקעות מבטיחות באנרגיה סולרית ובאנרגיה מתחדשת, מדינות רבות מעכבות על ידי גורמים כמו ריביות גבוהות יותר, מסגרות מדיניות לא ברורות, תשתית רשת חלשה, שירותים בלחץ פיננסי ועלויות הון גבוהות. . הקהילה הבינלאומית חייבת לנקוט בפעולה מתואמת, במיוחד בהנעת השקעות בכלכלות בעלות הכנסה נמוכה שבהן המגזר הפרטי היסס להשקיע.
הזינוק בהשקעות עולמיות באנרגיה נקייה מסמל שינוי משמעותי בנוף האנרגיה, כאשר אנרגיה מתחדשת וכלי רכב חשמליים תופסים את הבמה . המעבר למקורות אנרגיה נקיים וברי קיימא יותר מונע על ידי שילוב של גורמים כלכליים, דאגות סביבתיות והתקדמות בטכנולוגיה. זוהי אינדיקציה ברורה לכך שאנרגיה נקייה היא לא רק כדאית כלכלית אלא גם הופכת יותר ויותר לבחירה המועדפת על משקיעים.
השקעה באנרגיה נקייה לא רק עוזרת להתמודד עם שינויי האקלים ולהפחית את פליטת גזי חממה אלא גם מציגה הזדמנויות ליצירת מקומות עבודה, ביטחון אנרגטי ושיפור בריאות הציבור. המשך הצמיחה בהשקעות באנרגיה נקייה יהיה חיוני בהאצת מעבר האנרגיה העולמי ובהשגת היעדים המפורטים בהסכמי אקלים שונים.