הנוף הכלכלי של סין עובר שינוי סיסמי כאשר היא עדה לדפלציה לראשונה מאז תחילת 2021. נתונים רשמיים חושפים ירידה של 0.3% במדד המחירים לצרכן ליולי. ירידה זו עקבה אחרי דוחות מהיום הקודם שהצביעו על ירידה ביצוא וביבוא. בסיכומו של דבר, הסימפטומים הללו מרמזים על ירידה חדה בכלכלת המדינה הענקית של 16 טריליון דולר. הביקוש המקומי החזק בעבר של סין נחלש ומכונות הייצוא שלה מדשדשות, מנבאות עידן של צמיחה מאופקת.
דפלציה, שלעתים קרובות חוששים בגלל הפוטנציאל שלה ללכוד כלכלות במעגל קסמים שבו כסף שלא הוצא עולה בערכו, היא כעת דאגה מוחשית עבור בייג'ין. מכיוון שלא ניתן להוריד את הריבית אל מתחת לאפס, האתגר להצית מחדש את הכלכלה מתעצם. המשקל הפיננסי הנדרש כדי לנטרל את המומנטום הדפלציוני הזה עלול להותיר את סין עם נטל כלכלי משמעותי. ההכרח כעת הוא שסין תפעל במהירות ובנחישות, שכן ריחוף קרוב לאפס אינפלציה טומן בחובו סכנה.
סין מתמודדת עם דפלציה והשלכותיה העולמיות
סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, מתמודדת עם דפלציה. המחירים לצרכן צנחו ב-0.3% ביולי, מה שסימן את הירידה הראשונה כזו מזה יותר משנתיים. התפתחות זו מגבירה את הלחץ על הרשויות הסיניות להצעיר את הביקוש, במיוחד לאור ההתאוששות המקרטעת של המדינה לאחר המגפה. מעבר לדפלציה, סין מתמודדת עם מכשול החוב הממשלתי המקומי, שוק דיור תנודתי ואבטלת שיא של צעירים.
עם למעלה מ-11.58 מיליון בוגרי אוניברסיטאות שעומדים להיכנס לכוח העבודה השנה, הרוחות הכלכליות הללו מציבות אתגרים משמעותיים. הדפלציה מסבכת את המאמצים של סין להפחית את החוב שלה, מה שעלול להוביל לצמיחה איטית יותר. בזמן שהאנליסטים מתחבטים על פתרונות, דניאל מאריי מ- EFG Asset Management מציע שילוב של הוצאות ממשלתיות מוגברות, הפחתת מסים ומדיניות מוניטרית מקלה.
הדפלציה של סין והשפעתה הפוטנציאלית בעולם
בניגוד למדינות מפותחות רבות שהיו עדות לעלייה בהוצאות הצרכנים לאחר המגיפה, המסלול הכלכלי של סין היה שונה. האומה לא חוותה עליית מחירים בעקבות תקנות COVID-19 מחמירות . המחירים לצרכן ירדו לאחרונה בפברואר 2021 ומאז הם מתנודדים על סף דפלציה, בעיקר בגלל ביקוש אנמי . יתרה מכך, מחירי שער המפעל, המעידים על מה שהיצרנים גובים, היו במגמת ירידה.
ההשלכות ברורות – ביקוש חסר בסין עומד בניגוד חד לתחייה הכלכלית שראינו במערב. אלישיה גרסיה-הררו מאוניברסיטת הונג קונג למדע וטכנולוגיה מביעה דאגה לגבי מעמדה הרעוע של סין. דפלציה לא רק מחמירה את החוב של סין אלא עשויה גם, באופן פרדוקסלי, לייצב את עליית המחירים בעולם, במיוחד בשווקים כמו בריטניה. עם זאת, מבול של מוצרים סיניים לא יקרים עלול לאיים על יצרנים במקומות אחרים, ועלול למנוע השקעות ותעסוקה גלובליות.
ניתוח ההשלכות של השפל הכלכלי של סין
ההאטה הכלכלית של סין אינה נובעת אך ורק מדפלציה. נתונים עדכניים מדגישים את המאבקים במדינה: היצוא צנח ביולי ב-14.5% לעומת השנה הקודמת, בעוד שהיבוא הצטמצם ב-12.4%. נתונים מייאשים כאלה מעצימים את החרדה מההאטה הכלכלית של סין בחודשים הקרובים. האומה גם מסובכת במחסום בשוק הנדל"ן, המודגם על ידי הקריסה כמעט של מפתח הנדל"ן הראשי שלה, אוורגרנדה .
בעוד שהממשלה הסינית משדרת אווירה של שליטה, יוזמות משמעותיות לעודד צמיחה כלכלית נותרות בולטות בהיעדרן. Eswar Prasad מאוניברסיטת קורנל מדגיש את החשיבות העליונה של החזרת האמונה בקרב משקיעים וצרכנים לתחייתה המחודשת של סין. אסטרטגיה רב-גונית, הכוללת אמצעי תמריצים משמעותיים והקלות מס, עשויה להיות הדרך קדימה.